Ontslagen.nl

praktische tips voor als het (dreigt) mis te gaan

Donderdag, 18 April 2019 
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Een nieuwe baan vinden Solliciteren Stap 6: Het Sollicitatiegesprek

Stap 6: het Sollicitatiegesprek

Soorten sollicitatiegesprekken

De sollicitatie procedure bestaat uit één of meerdere gespreksrondes, waarbij je vaak met verschillende mensen spreekt. Het aantal gesprekrondes en de inhoud ervan hangt af van de functie waarop je hebt gesolliciteerd.


In sommige gevallen is één gespreksronde voldoende voor een werkgever. Meestal zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn. De verschillende gespreksrondes vinden met een tussentijd van enkele dagen tot enkele weken plaats. Ook is het mogelijk dat op één dag meerdere gespreksrondes plaatsvinden en dat je  meerdere personen of groepen uit het bedrijf spreekt.

Het zal je enorm helpen om sollicitatiegesprekken met vrienden of familie vooraf te oefenen en achteraf goed te evalueren.

Heb je al een paar solliciatiegesprekken gehad zonder succes? Er zijn veel mogelijkheden om jezelf verder te trainen in sollicitatiegesprekken al dan niet met professionele hulp.

 

-Oriënterend gesrek
Het eerste sollicitatiegesprek wordt ook wel een oriënterend gesprek genoemd en vindt meestal plaats met een personeelsfunctionaris en/ of de leidinggevende. De werkgever wil in dit gesprek nader met je kennismaken om een globale indruk te krijgen van wie je bent en of je past bij de functie en het bedrijf. In deze fase zoekt je aanstaande werkgever een antwoord op de vraag of je voldoet aan het profiel dat hij voor ogen heeft. Ook jij hebt de mogelijkheid om zelf vragen te stellen en om te kijken of de functie en het bedrijf daadwerkelijk bij je passen.
Na het oriënterende gesprek wordt besloten of je wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek of dat je wordt afgewezen. Als je niet wordt afgewezen, dan is de volgende ronde in het sollicitatieproces meestal het selectiegesprek. Maar het kan ook voorkomen dat je wordt uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Dit gebeurt meestal bij kleine bedrijven, waar meestal één persoon de uiteindelijke beslissing over een eventuele aanstelling neemt.

-Het selectiegesprek
Dit is vaak het tweede gesprek. Het niveau van de functie en de grootte van het bedrijf bepalen de inhoud en de tijdsduur van het selectiegesprek. In dit gesprek wordt ook bepaald of  er nog een of meerder gesprekken of een assesment of psychologisch onderzoek volgt. Hier kun je je heel goed op voorbereiden! Er zijn een aantal goede bureaus waar je hiervoor terecht kunt. In het selectiegesprek wordt meestal dieper ingegaan op de functie-eisen, je capaciteiten en je motivatie en komen zaken aan de orde die in het eerste gesprek niet zijn besproken.
Soms wordt in deze fase van het sollicitatieproces gevraagd naar je referenties. Kies twee of drie referenties en vergeet niet om toestemming aan de betrokkenen te vragen.

-Arbeidsvoorwaardengesprek
Is de keuze op jou gevallen, dan word je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek, een afrondend gesprek waarin een aantal formele zaken worden geregeld. Dit gesprek vindt meestal plaats met een personeelsfunctionaris of hoofd van de afdeling Human Resources (HR). Na het arbeidsvoorwaardengesprek wordt de arbeidsovereenkomst opgesteld.

 

Tips om een nieuwe baan te vinden1. Bedenk wat je wilt gaan doen.

2. Zet je CV opnieuw op
met behulp van onze tips.

3. Plaats je CV
op een vacaturesite bijv op de Nationale Vacaturebank


Juridisch advies

Vul uw postcode in voor een lijst met advocaten bij u in de regio:

 

Onderzoek

Ik ben ontslagen omdat?
 

Advertentie

www.ICTvacatures.nl
De vacaturesite voor de ICT branche.
www.eduHub.nl
Vind en vergelijk opleidingen, trainingen en cursussen.
www.nationale
vacaturebank.nl

De Grootste banensite van Nederland!