Ontslagen.nl

praktische tips voor als het (dreigt) mis te gaan

Donderdag, 18 April 2019 
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Ontslagen.. Wat nu? Acceptatie en tips bij recent Ontslag

Ontslagen !


Wie ooit ontslagen is, weet dat ontslagen worden een schokkende en ingrijpende gebeurtenis in het leven is.

Er komen allerlei negatieve gevoelens en gedachten bij kijken want ieder mens heeft behoefte aan zekerheid. Werken en loon ontvangen is een vorm van zekerheid. Het dagelijkse ritme geeft houvast en zekerheid en de inkomsten geven je in deze maatschappij waar voor niets alleen de zon opgaat mogelijkheden om richting te geven aan uw leven.

 

Als u ontslagen bent, verandert uw hele leven.
Het is ook niet vreemd als je boos bent. Alle verwachtingen over de toekomst veranderen in een keer.
Er worden vanaf nu andere eisen aan je gesteld en je moet je verwachtingen t.a.v. werk, maar ook t.a.v. jezelf bijstellen. Dit is een ingrijpende gebeurtenis in het leven en alleen jij kunt het initiatief nemen hoe het verder met je gaat.

Toch kan ontslag ook een positief effect hebben op je leven. Al zul je dit waarschijnlijk aan het begin van de verwerkingsfase nauwelijks kunnen en willen geloven.

 

 

De drie fases
Vooral in oude culturen wordt er stilgestaan bij ingriijende gebeurtenissen plaatsvinden in het leven.
Vaak zelfs met rituele handelingen en ceremonies. In de Nederlandse jachtige "performance" cultuur zijn wij de meeste van die riten en ceremonies echter kwijtgeraakt.

En dat is jammer, omdat we ingrijpende bgebeurtenisen zoals het ontslagen worden niet meer goed verwerken en er niet echt meer bij stilstaan.
In het verwerken van ontslag zien wij drie belangrijke fasen die essentieel zijn om een verlies te verwerken. 
Deze drie fasen laten je heel bewust bepaalde gevoelens en gebeurtenissen doorlopen waardoor men beter in staat is om de belangrijke volgende stap te zetten namelijk het opnieuw beginnen:


•    Fase 1; Erkenning en acceptatie. Afscheid nemen van een oude situatie betekend de situatie accepteren en je erbij neerleggen. Accepteer je ontslag.

•    Fase 2; Overgang / transitie. Actief open willen staan voor nieuwe mogelijkheden. Wat wil ik gaan bereiken en wat leer ik uit mijn vorige situatie en neem ik mee om dat te bereiken?

•    Fase 3; Reïntegratie en Actie. De daadwerkelijke weg die je gaat bewandelen om in de nieuwe en voor jouw ideale situatie te geraken.

Deze drie fases zul je zeer waarschijnlijk alle drie onbewust en misschien een beetje bewust gaan doorlopen.

Iedereen is anders.
Het verschil zit hem in de lengte van de fases de ene persoon is erg snel klaar om verder te gaan en heeft in die fase juist praktische tips nodig en de ander die heeft meer tijd nodig om het ontslag te accepteren.

En heeft dus juist in die erkenning en acceptatie fase heel veel steun en hulp nodig.

Op Ontslagen.nl proberen we je in alle fases van dienst te zijn hier alvast enkele tips op een rijtje voor diegene die net ontslagen is.


7 Tips omgaan met ontslag:

1    De reden van ontslag is erg bepalend in de acceptatiefase. Als u ontslagen bent vanwege een reorganisatie of de kredietcrisis of andere reden buiten uw schuld, dan kunt u zichzelf helemaal niets verwijten, doe dat dus ook niet.

2    Als u ontslagen bent, omdat u een fout heeft gemaakt rest u niks anders dan het te accepteren en er van te leren zodat het niet weer voor zal komen.

3     Neem de tijd voor de erkenning en acceptatiefase. Eerst verwerken en dan pas verder gaan. Als het u niet in uw eentje lukt, neem dan gerust professionele instanties in handen. Daar zijn ze immers voor.

4    Probeer een goede afvloeiingsregeling te krijgen. Denk aan een budget voor outplacement, een ontslagvergoeding en kijk wat er uiteindelijk met die ontslagvergoeding gedaan kan worden. Bewaar alle mails en briefwisselingen tussen u en uw werkgever. Deze kunnen later nog van pas komen.

5    Bespreek uw ( financiële ) zorgen met uw familie en/of vrienden maar ook met een (financieel) adviseur. Dit lucht op en wellicht komt er hulp of advies uit onverwachte hoek.

6    Als u er aan toe bent om weer te gaan solliciteren raden we aan om eens kritisch naar het CV en brief te kijken. Kijk eens op ons hoofditem een nieuwe baan vinden. Daar vindt je diverse tips over hoe je het beste kunt solliciteren.

7    Als u daadwerkelijk op gesprek mag komen, probeer het dan zo min mogelijk te hebben over je ontslag en over allerlei negatieve zaken. Heb het vooral over hoe geweldig de functie waarop je solliciteert u lijkt, geef aandacht aan hoe gedreven je bent en energiek. (zie ook Stap6: het sollicitatiegesprek)

 

Top Tips bij ontslag

  1. Blijf beleeft en rustig.
  2. Vraag naar de reden maar laat alles op papier zetten.
  3. Ga nooit direct naar huis, zonder hiervoor schriftelijke toestemming
  4. Neem contact op met een arbeidsjurist

 

Bewaar altijd alles

BELANGRIJK ! Bewaar altijd alles wat met uw ontslag te maken heeft.

Ook bij dreigend ontslag, bewaar alle papieren die met uw eventuele ontslag te maken hebben.
Bijvoorbeeld het verslag van de beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken. Brieven van de vakbond en ondernemingsraad etc. dit kan in een rechtszaak voor de juristen belangrijke stukken zijn. Maar ook bij een aanvraag voor een uitkering!

Goed advies is belangrijk

Probeer niet alles zelf te doen!

Goed advies is noodzakelijk, neem altijd contact op met iemand die dagelijks met dit bijltje hakt en u kan voorzien van gericht advies toegespitst op uw situatie.

Bereken de ontslagvergoeding

De Ontslagvergoeding Calculator

Als er sprake is van een onvrijwillig ontslag dan wordt er bijna altijd een ontslagvergoeding uitgekeerd,

Bereken de verwachte ontslagvergoeding eenvoudig met behulp van de ontslagvergoeding calculator.

Juridisch advies

Vul uw postcode in voor een lijst met advocaten bij u in de regio:

 

Onderzoek

Ik ben ontslagen omdat?
 

Advertentie

www.ICTvacatures.nl
De vacaturesite voor de ICT branche.
www.eduHub.nl
Vind en vergelijk opleidingen, trainingen en cursussen.
www.nationale
vacaturebank.nl

De Grootste banensite van Nederland!