Ontslagen.nl

praktische tips voor als het (dreigt) mis te gaan

Donderdag, 18 April 2019 
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

De ontslagvergoeding

De ontslagvergoeding 

De ontslagvergoeding is onlosmakelijk verbonden met het ontslag. De vergoeding hangt af van een groot aantal factoren en verschilt daarom per situatie. In de meeste gevallen wordt eenmalig een bedrag uitgekeerd aan de ontslagen werknemer. Het is raadzaam om samen met een juridische adviseur te onderhandelen over de hoogte van het bedrag dat de werkgever moet betalen. Komen u en uw adviseur er niet uit met uw werkgever, dan kan de kantonrechter ingeschakeld worden. 

De kantonrechter hanteert zoveel mogelijk de “kantonrechterformules’. Dit is een berekening die is opgesteld door de Nederlandse kantonrechters. Deze formulier is een richtlijn en de rechter kan hier naar eigen inzicht vanaf wijken.  De formule bestaat uit drie onderdelen die hieronder verder worden toegelicht.

De kantonrechterformules

De kantonrechterformule bestaat uit drie onderdelen (A, B & C) die met elkaar vermenigvuldigd worden. De uitkomst van deze vermenigvuldiging bepaalt de uitkomst van uw vergoeding.


a. Dit onderdeel staat voor het aantal gewogen dienstjaren. Hierbij geldt dat elk dienstjaar voor 1 telt. Dienstjaren bij een werkgever als je jonger bent dan 35 jaar tellen voor 0,5. Dienstjaren die je maakt als je tussen 35 en 45 bent, tellen voor 1. Vanaf 45 en tot 55 jaar tellen de dienstjaren voor 1,5. Boven de leeftijd van 55 jaar tellen de dienstjaren voor 2. Een werknemer van 52 jaar met 15 dienstjaren heeft in het kader van de kantonrechterformule dus (8 jaar x 1) + ( 7 jaar x1½) = 18,5 gewogen dienstjaren. 

b. Dit onderdeel staat voor het bruto maand salaris. Het gaat om het vaste inkomen zoals het maandsalaris,  vakantiegeld, een eventuele dertiende maand of vaste overwerkvergoeding. Variabele beloningselementen zoals de werkgeversbijdrage in de ziektekosten of pensioen, een variabel winstdeel of een onkostenvergoeding tellen in principe niet mee.

c. Dit onderdeel staat voor de correctiefactor. Als de verwijtbaarheid van het ontslag kan bij de werkgever of werknemer liggen. De kantonrechter is geneigd de ontslagvergoeding aan te passen met deze correctiefactor. Die factor ligt doorgaans tussen de 0,5 (verwijtbaarheid werknemer) en 2 (verwijtbaarheid werkgever). In veel gevallen is de ontbinding 'neutraal' en is de correctiefactor 1.
 

De te verwachten vergoeding is het resultaat van A x B x C. 

Om het maximale uit uw ontslag te halen raden wij u aan om een van de aangesloten juristen te benaderen.

 

 

 

Top Tips bij ontslag

  1. Blijf beleeft en rustig.
  2. Vraag naar de reden maar laat alles op papier zetten.
  3. Ga nooit direct naar huis, zonder hiervoor schriftelijke toestemming
  4. Neem contact op met een arbeidsjurist

 

Bereken de ontslagvergoeding

De Ontslagvergoeding Calculator

Als er sprake is van een onvrijwillig ontslag dan wordt er bijna altijd een ontslagvergoeding uitgekeerd,

Bereken de verwachte ontslagvergoeding eenvoudig met behulp van de ontslagvergoeding calculator.

Juridisch advies

Vul uw postcode in voor een lijst met advocaten bij u in de regio:

 

Onderzoek

Ik ben ontslagen omdat?
 

Advertentie

www.ICTvacatures.nl
De vacaturesite voor de ICT branche.
www.eduHub.nl
Vind en vergelijk opleidingen, trainingen en cursussen.
www.nationale
vacaturebank.nl

De Grootste banensite van Nederland!